«Βιαστικός» και «Ανεφάρμοστος» ο 'Καλλικράτης' - Ελληνογράφος

Post Top Ad

Responsive Ads Here
«Βιαστικός» και «Ανεφάρμοστος» ο 'Καλλικράτης'

«Βιαστικός» και «Ανεφάρμοστος» ο 'Καλλικράτης'

Share This
«Οικονόμος» αλλά …
«Βιαστικός» και «Ανεφάρμοστος» ο 'Καλλικράτης'

Από 910 δήμους και 104 Κοινότητες μειώνονται στους 343
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000
Από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόνο 703 περιφερειακοί σύμβουλοι

Στους 333 -ή εναλλακτικά 343- θα μειωθούν οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έως σήμερα η χώρα χωριζόταν σε 910 δήμους και 104 κοινότητες. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 νομαρχιών και τη δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων (που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες).
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο «Καλλικράτης» θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών, ενώ το δικαίωμα της συμμετοχής στη ψηφοφορία έχουν πλέον όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014, αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
Ο πληθυσμός των νέων Δήμων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
Τα νομικά πρόσωπα μειώνονται στο ένα τρίτο
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.
Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας.
Οι εργαζόμενοι μετατάσσονται
Όσον αφορά στο προσωπικό, τις συνενώσεις των Δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που προβλέπει ο νόμος, θα αξιοποιηθούν, όπου υπάρχει ανάγκη με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Έσοδα από τρεις φόρους
Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ειδικά, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει.
Δημοτικοί σύμβουλοι και αντινομάρχες
Αναφορικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες.
Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό
Ακόμη, σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί αυτόν ή την κοινότητα στην οποία ζει.
Τέλος, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.
Θεσπίζονται θέσεις αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών με αποκλειστικά τοπικές αρμοδιότητες για να διασφαλίζεται έτσι η εκ του σύνεγγυς μέριμνα για τα θέματα των συνενούμενων Δήμων και νομαρχιών. Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται άμεσα.
Πολιτικές και όχι μόνο Αντιδράσεις
Την Τετάρτη το βράδυ με το που ανακοινώθηκε η τελική μορφή του σχεδίου 'Καλλικράτης' , υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα από τους δήμους όπου καταργούνται με κορυφαίο το περιστατικό στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου Κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι βγήκαν το βράδυ στους δρόμους της πόλης και άναψαν φωτιές. Η ένταση γρήγορα εκτονώθηκε ενώ οι εστίες έσβησαν χάρη στην επέμβαση της πυροσβεστικής.

Ζ.Τ.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages