Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

«Χιονοστιβάδα μπορεί να προκαλέσει η επέμβαση στα εσωτερικά του Μπαχρέιν»

Την προειδοποίηση ότι η επέμβαση ξένων δυνάμεων στην κρίση στο Μπαχρέιν ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει διαδογματικός πόλεμος στην περιοχή εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι.

Σε συνέντευξή του ο Μάλικι είπε ότι η εξέγερση στο Μπαχρέιν διαφέρει πολύ από εκείνες που ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες σε άλλες αραβικές χώρες καθώς το πρόβλημα είναι μεταξύ σουνιτών και σιιτών και επιτάθηκε με την είσοδο δυνάμεων από σουνιτικές χώρες.

Οι αρχές του Μπαχρέιν, ενός αρχιπελάγους όπου η πλειοψηφία είναι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική μοναρχία, κατέστειλαν δια της βίας τις τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στις οποίες κυριαρχούσαν οι σιίτες.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας αναλαμβάνοντας καθήκοντα φρούρησης ώστε να τις απαλλάξουν.

«Δεν πιστεύω στην πόλωση ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο», συνέχισε ο Μάλικι. «Εκτός του ότι υπάρχει μια σουνιτική κυβέρνηση στο Μπαχρέιν, μοιάζει σαν να εξελίσσεται μια σουνιτική κινητοποίηση ενάντια στους σιίτες.

Γι’ αυτό το λόγο προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους. «Ζητήσαμε να σταματήσει η επέμβαση στα εσωτερικά του Μπαχρέιν», πρόσθεσε.

«Το να υποστηρίξουμε την μια πλευρά εναντίον της άλλης μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα».

Γνωση