ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ Νο 2????

Τελικά η Ισπανία φοβάται τους 3 κυρίους με τα σκούρα κουστούμια. Δίστασε για πολύ να ζητήσει βοήθεια, αλλά τελικά το έκανε φοβούμενη μήπως η τραπεζική κρίση γίνει και δημοσιονομική. “Χρυσωμένο χάπι” για το ισπανικό λαό.
Μετά από δισταγμούς πολλών μηνών η Ισπανία κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό των «πρώτων βοηθειών». Μετά τον υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos, έτσι και σήμερα και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει την κοινή γνώμη της χώρας του.
Ο Ραχόι έχει τη φήμη ότι σε δύσκολες στιγμές ξέρει να κρατά τη ψυχραιμία του. Το Σαββατοκύριακο, που η χώρα του ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε., το μόνο ραντεβού που είχε στην ατζέντα του ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ισπανίας – Ιταλίας στην Πολωνία. Προχθες άφησε την ενημέρωση στα χέρια του υπουργού του θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι δεν τρέχει τίποτα. Και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. «Ο Ραχόι κρύβεται πίσω από τον υπουργό του» έγραφε πρωτοσέλιδα ο ισπανικός τύπος. ΄Ετσι, λίγο πριν αναχωρήσει για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη τύπου.
Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 5 μηνών της κυβέρνησης του απεφεύχθη η έξωθεν παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, η οποία παρέμβαση θα περιοριστεί μόνο στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης ανέφερε ότι άσκησε πιέσεις για να εξασφαλίσει βοήθεια από την ευρωζώνη και ότι οι χθεσινές αποφάσεις συμβάλουν στην ισχυροποίηση του ευρώ. Τόνισε ότι από τις διαπραγματεύσεις κέρδισε η αξιοπιστία της Ευρώπης και εδραιώθηκε το μέλλον του ευρώ. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης ης ισπανικής οικονομίας. Η βοήθεια, διευκρίνισε, αποτελείται από δάνεια που θα δοθούν στις τράπεζες, οι οποίες και θα πρέπει να τα επιστρέψουν και ότι δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στο δημοσιονομικό χρέος. «Η βοήθεια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν σημαίνει ότι επιλύει το πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας», τόνισε.
«Γλυκιά» διάσωση;
Τη λέξη «διάσωση» δεν την παίρνει στο στόμα του ο Ραχόι. Γιατί θα ήταν σαν να κατέβαζε την 4η σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης στο επίπεδο των άλλων τριών, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που έχουν υπογράψει πακέτο διάσωσης με τους δανειστές τους. Η Ισπανία προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μη καταπιεί το πικρό χάπι του δανείου για τη διάσωση των τραπεζών της. Ο Ραχόι θέλησε να παρουσιάσει ως επιτυχία το ότι η βοήθεια δίνεται χωρίς σκληρούς όρους που θα έπρεπε να τους επιβάλουν οι γνωστοί 3 κύριοι με τα σκούρα κουστούμια.
Ωστόσο, η εφημερίδα El Mundo δεν αφήνει στους αναγνώστες της να έχουν ψευδαισθήσεις: είναι λάθος όταν μιλάμε για «βελούδινη» διάσωση, κάθε βήμα που οδηγεί στους μηχανισμούς στήριξης σημαίνει παραδοχή της αποτυχίας. Τουλάχιστον η κυβέρνηση κατάφερε να γλυκάνει κάπως το πικρό φάρμακο της Ε.Ε., γράφει σχολιαστής της.
Από το Blogger.