Προς πώληση η Σπιναλόγκα - Οργή στην τοπική κοινωνία του Αγ. Νικολάου - Ελληνογράφος

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Προς πώληση η Σπιναλόγκα - Οργή στην τοπική κοινωνία του Αγ. Νικολάου

Προς πώληση η Σπιναλόγκα - Οργή στην τοπική κοινωνία του Αγ. Νικολάου

Share This

Οργή και αγανάκτηση που ξεχειλίζει είναι τα συναισθήματα της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Νικολάου στο σενάριο της παραχώρησης της θρυλικής Σπιναλόγκα σε χέρια ιδιωτών.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό το θρυλικό νησί συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των 25 νησιών ή βραχονησίδων που η κυβέρνηση διατίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση για 99 χρόνια. Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία που επισημαίνει πως αν κάτι τέτοιο συμβεί αυτόματα θα σημάνει την οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για εξόντωση της τοπικής κοινωνίας έκανε λόγο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης σημειώνοντας με νόημα «Κάποιοι ανεγκέφαλοι χωρίς ηθική και σκέψη έβαλαν σε ένα πακέτο την Σπιναλόγκα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας. Είναι δυνατόν να αφαιρέσουν τη Σπιναλόγκα, την ψυχή της περιοχής; Αν αφαιρέσεις την ψυχή μιας περιοχής τι μένει; Ένα ένα κενό». Παράλληλα επισήμανε ότι η επισκεψιμότητα στο νησί αποφέρει τεράστια έσοδα στην πολιτεία. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που επιχειρείται η ένταξη του νησιού στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco.


Δεν πρόκειται για ξεπούλημα


Η λίστα που διέρρευσε στον τύπο αφορά σε 25 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια. Πρόκειται για ένα μόνο μέρος από τα νησιά που βρίσκονται στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, και τα οποία θα μπορούσαν - εφόσον αρθούν τα τεράστια εμπόδια - να δοθούν προς εκμετάλλευση ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.


Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο κρύβει μεγάλες δυσκολίες για να υλοποιηθεί, πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφερθεί σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποδώσουν έσοδα τα ακίνητα αυτά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που δεν χρησιμοποιείται σε ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα σε μια σωστή τιμή είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages