Στα πρόθυρα πολέμου

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας δεν φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, εγείροντας φόβους για πιθανή σύρραξη και αποσταθεροποίηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την απογείωση δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και την αναχαίτιση συριακού πολεμικού ελικοπτέρου πάνω από τον εναέριο χώρο της Άγκυρας, η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη στη μεθόριο περιοχή της με την Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Άγκυρα έδωσε εντολή να μεταφερθούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία 250 άρματα μάχης.

Συγκεκριμένα, 60 επιπλέον άρματα μάχης (σήμερα υπάρχουν 190) και 15 καταδιωκτικά F-16 θα μεταφερθούν στην βάση Ντιγιάρμπακιρ, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συριακή πρόκληση. Επιπλέον, μονάδες του σταρτού δουλεύουν νυχθημερόν σκάβωντας χαρακώματα κατα μήκος των 900 χλμ συνόρων.

Εχθές, τουρκικό μαχητικό -το οποίο είχε απογειωθεί από το Ντιγιάρμπακιρ – αναχαίτισε συριακό ελικόπτερο που βομβάρδισε την μεθοριακή πόλη Αζμαρίν, ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει τα σύνορά της ενώ η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για χερσαία επέμβαση στην Συρία όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ να μην προκαλεί με τέτοια παρόμοια επεισόδια καθώς «το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Τουρκίας, θα είναι ένα μοιραίο λάθος».
Στα πρόθυρα πολέμου Στα πρόθυρα πολέμου Reviewed by tethgas on 10/13/2012 07:53:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.